Blog

Mediace není meditace

Mediace

Mediace není meditace

JUDr. Lucie Votočková, advokátka a zapsaná mediátorka

Jsem advokátka a mediátorka. Cože? Takže u psaní žalob medituji při svíčkách? Nepleťme si mediaci a meditaci 😊

Ne každý totiž slyšel o mediaci (na rozdíl od meditace). A to je velká škoda. Díky mediaci totiž můžete vyřešit své spory, ať už v rodině, se sousedy, v práci či s obchodním partnerem. Každý konflikt je jiný, ale všechny mají něco společného. Dají se vyřešit. Bohužel, většinou se vyřeší špatně. Výpovědí, žalobou, rozvodem. A pokaždé zůstane nepříjemná pachuť a zlost.

Anebo se dá spor vyřešit ke spokojenosti obou stran. V klidu, bez stresu a s dobrým pocitem. Jak? Představme si modelový příklad. Rozvádím se. S manželem bojujeme o děti i o majetek. Nejsme schopni spolu komunikovat nebo se dokonce dohodnout. Oba si tedy zaplatíme advokáty, aby nám pomohli situaci vyřešit. Každý advokát právně zformuluje naše požadavky, které jsou pochopitelně úplně rozdílné, a začne je vymáhat u soudu.

Očekávám, že soud rozhodne spravedlivě. Tedy v můj prospěch. Já mám přeci pravdu. Totéž si ale myslí i druhá strana. Jak tedy soud rozhodne? Nezná nás, nezná naše děti, neví nic o naší minulosti, ani o tom, co je pro nás doopravdy důležité. Ale jednou provždy určí naši budoucnost. I soud si je však vědom toho, jak je obtížné dobře rozhodnout. Proto nás posílá na mediaci. Ale co to je?

Pátrám po internetu a zjišťuji, že se jedná o mimosoudní řešení sporů za přítomnosti nestranného mediátora, který věc sám nerozhoduje, ale usnadňuje vzájemnou komunikaci a pomáhá nalézt řešení přijatelné pro obě strany. A bude to fungovat? 

S mediátorem si domluvíme termín a společně se setkáváme v příjemné kanceláři. Mediátor střídavě mluví s každým z nás, zjišťuje vše o naší situaci a dětech, o tom, co kdo chceme a proč to chceme. Komunikaci vede tak, že se nepohádáme, ale konečně jsme schopni slyšet, co ten druhý říká. Najednou se o tom druhém dozvídáme věci, které jsme třeba ani nevěděli, poznáváme jeho pohnutky a postoje. Emoce se zklidňují a náhle se nám otevírají nové možnosti, jak naši situaci vyřešit. To, co vypadalo jako bezvýchodná situace, má najednou řešení, které vyhovuje nám oběma, a hlavně našim dětem. Dohodu společně s mediátorem sepíšeme a odcházíme s příjemným pocitem, že spor je za námi.

Mediátor, většinou oproti soudci, má na vás mnohem více času a probere s vámi detailně, co a jak chcete a hlavně proč. Jde do hloubky problému a soustředí se na nalezení funkční dohody. Proč se tedy zbytečně trápit, když to jde řešit snadněji?